dilluns, 4 de març del 2013

4/03/2013 Recursos utilitzats: Materials, enllaços d'interès, vídeos, models de documents, notes de premsa,





            Recursos utilitzats: Materials i models 

     Considero d’interès crear una apartat de recursos, on hi poden tenir cabuda tant materials   editats per Departament, com articles, discursos i recull de premsa que tinguin incidència en l’àmbit de treball de la intervenció.

      Així mateix, considero d’utilitat recollir els models de tipus de comunicacions, escrits, actes de grups de treball que facilitin la transferència d’informació  perquè es pugui replicar amb les esmenes que convinguin o fer servir en altres situacions similars.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Model de tramesa: Informació i comunicació d'una sessió de treball d'avaluació de riscos psicosocials



Benvolgut/da,

La normativa vigent en matèria de prevenció estableix que els llocs de treball han de ser objecte d'una avaluació de riscos que permeti identificar, mesurar i corregir aquells aspectes del treball que poden afectar la salut i el benestar dels treballadors i treballadores.

En aquest sentit,  per a l’any 2013 s’ha previst avaluar els riscos psicosocials a diferents unitats del Departament d’Empresa i Ocupació. Aquest tipus d’avaluació recull la percepció que tenen els treballadors i treballadores sobre diferents aspectes organitzatius de les tasques que realitzen, com ara les exigències psicològiques en el treball, la doble presència, el control sobre el treball, el suport social i qualitat de lideratge, i les compensacions del treball. L’anàlisi d’aquesta informació permetrà identificar, tant aquells aspectes que es valoren positivament, com d’altres que poden ser objecte de millora.

El mètode utilitzat serà el qüestionari PSQ CAT21, un mètode adaptat i avalat pel nostre Departament. S’ha programat una sessió informativa per a tots els treballadors i treballadores.

Després de la sessió es facilitarà el qüestionari que podreu omplir de manera voluntària. Es tracta d’un qüestionari individual i anònim. Les respostes obtingudes seran tractades amb absoluta confidencialitat.

Per portar a terme el procés d’avaluació dels riscos psicosocials, s’ha creat un grup de treball format per representants de la direcció de l’empresa, representants dels treballadors/ores i personal tècnic de l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals.

A la vostra oficina, la sessió informativa prèvia al qüestionari d’avaluació tindrà lloc el proper dia **  de 2013, a les ** , a la Sala d’actes de ***, i tindrà una durada aproximada d’uns 45 minuts.

Els tècnics i tècniques de l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals del Departament us informaran i resoldran qualsevol dubte que tingueu. 

A partir dels resultats obtinguts amb els qüestionaris, s'elaborarà l’informe final amb les conclusions i recomanacions per millorar aquells aspectes identificats que requereixin ser corregits per garantir la salut dels treballadors i treballadores, i avançar en la millora de la salut laboral del nostre Departament.

És molt important que doneu resposta al qüestionari amb la màxima sinceritat, ja que de les conclusions que se n'extreguin, en dependrà la millora de les condicions de treball de tots/es els/les treballadors/es del Departament d’Empresa i Ocupació.

Podeu consultar qualsevol dubte amb l’Àrea de ***

Gràcies per la vostra col·laboració.

Cordialment,

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



.





             
On trobar el qüestionari

www.gencat.cat/empresaiocupacio
A Seguretat i Salut Laboral/ Recursos/ Publicacions, hi trobareu:
Mètode d’avaluació i identificació de riscos psicosocials PSQCAT21 COPSOQ (versió1.5).

Versió mitjana del Mètode PSQCAT21 COPSOQ (versió 1.5).
Versió curta del Mètode PSQCAT21 COPSOQ (versió 1.5).
http://emo.intranet/contingut/recursos-humans/seguretat-i-salut-laboral/protocols-i-procediments

Altres materials d’interès

A la intranet del Departament d’Empresa i Ocupació/ Recursos Humans/ Seguretat i Salut Laboral /Protocols i procediments, hi podem trobar:
Procediment de prevenció i actuació davant de situacions de violència.
Protocol per a la prevenció, la detecció i la resolució de situacions d’assetjament psicològic, sexual, per raó de sexe orientació sexual i altres discriminacions a la feina.
Assetjament en l’àmbit laboral
Guia per al tractament i la prevenció de l’assetjament psicològic
Assetjament sexual per raó de sexe i/o orientació sexual
Guia per a l'eradicació de l’assetjament sexual, per raó de sexe i/o orientació sexual a la Generalitat de Catalunya