dimecres, 6 de març del 2013

06/03/2013 Realització de la sessió de sensibilització sobre salut laboral






.
Realització de la sessió de sensibilització sobre la salut laboral

Hem realitzat conjuntament una sessió  de sensibilització sobre la salut laboral dirigida a les unitats dels serveis territorials per explicar de forma prèvia els objectius de l'avaluació dels riscos psicosocials i amb la finalitat de fomentar la participació en la propera sessió d'emplenament del qüestionari.

Reflecteixo breument els aspectes de la sessió.

En L'inici de la sessió es considera adient fer una explicació del que son els riscos psicosocials, les repercusions en la salut, i en que consisteix l’avaluació. S’anuncien molts aspectes de detall del qüestionari.

Comento el més destacat dels continguts de la sessió:

 Els riscos es produeixen quan hi ha una inadequada organització del treball en l’empresa. A totes les empreses n’hi poden haver.

També hi ha prejudicis; sobre els riscos .Segons quin tipus de feines no hi ha riscos. Si no tens una responsabilitat tampoc. I això no és cert. No només afecten els riscos als caps, sinó també n’hi ha en llocs on hi ha poca gent, autònoms, treballadors públics o de petites empreses. Els principals prejudicis son els següents:

L’estrès, en algunes feines, va en el sou. És un problema dels directius

L’estrès depèn de la persona. No es pot avaluar.
Hi ha empreses que no tenen riscos psicosocials.
Hi ha llocs de treball que no tenen riscos psicosocials.
Els riscos psicosocials no es poden identificar
Sobre la participació es ressalta que és voluntari i anònim.

Tot s'ha centrat en introduir la importància de conèixer tot el referent a riscos psicosocials i el mètode que recomana el Departament i que està disponible en la web, insistint en que no est tracta de passar un qüestionari, sinó que es tracta de realitzar un mètode, que està provat i contrastat: En l'adreça web es pot trobar més informació:

www.gencat.cat/empresaiocupacio  A Seguretat i Salut Laboral/ Recursos/ Publicacions, On està disponible el següent:
Mètode d’avaluació i identificació de riscos psicosocials PSQCAT21 COPSOQ (versió1.5).
Versió mitjana del Mètode PSQCAT21 COPSOQ (versió 1.5).
Versió curta del Mètode PSQCAT21 COPSOQ (versió 1.5).

Es comenta que fa temps que no es fan aquestes avaluacions, i es voluntat de reemprendre l’avaluació dels riscos associats a l’activitat laboral.

S’inicien de nou amb l’objectiu de que es faci primer en uns petits grups i posteriorment i de forma gradual es vagin fent sessions a totes les persones del Departament.
Es comenta que lo ideal és emplenar-lo, veure com estem, detectar problemes que hi ha, per tal que després es pugui proposar mesures preventives davant d’una comissió en la que hi ha tant representants de l’empresa  com dels treballadors.
No solament son importants els riscos de seguretat, sinó també els que fan referència a l’organització, que poden provocar problemes a les persones i poden repercutir en qüestions personals, en  la família i en la nostra salut, etc.

S’explica la informació i manuals que estan penjats a la intranet del Departament.

Al qüestionari es pot fer les observacions que es vulguin i es garanteix l’anonimat i confidencialitat de  la persona.

Hi ha preguntes que no es poden modificar, per exemple, però en l’espai de suggeriments, es pot reflectir tot allò que es vulgui.

En sortiran uns senyals d’estat d’alerta i de situació en comparació amb la població de referència, que seran objecte d’estudi i de proposta de mesures correctores.