dimecres, 13 de març del 2013

13/03/2013 Valorant els aspectes subjectius





En tot allò psicosocial : la informació subjectiva es fa necessària

En les sessions ha sortit el tema de la subjectivitat. Aquest és un aspecte que cal enfocar ja que en tot el procés de recollida de dades es tracta de com la persona percep les condiciona del seu lloc de treball. Considero tenir molt present aquesta reflexió en tot el que fa referència al treball sobre l’avaluació dels riscos psicosocials

Factor qualitatiu i subjectiu

Es fa necessari conèixer quina és la vivència de la persona davant del context de treball.

Ja sabem que les conseqüències perjudicials sobre la salut i benestar de les persones treballadores que deriven d’una situació en la que es donen unes condicions psicosocials adverses o desfavorables són l’estrès (amb tota la problemàtica que porta associada, la insatisfacció laboral, problemes de relació, desmotivació laboral,…).

També som conscients que les conseqüències perjudicials sobre el desenvolupament del treball són l’absentisme, augment de la conflictivitat laboral, abandonaments voluntaris de l’empresa per part del personal, baixa productivitat,…

Però no obstant això, hi ha una dimensió, que  s’ha de tenir present en tot moment; aquesta realitat psicosocial fa referència no tant a les condicions que òbviament es donen, sinó a com són percebudes i experimentades per les persones, aquestes condicions.

Per tant, per la valoració de la realitat psicosocial es fa necessària una recopilació sobre  la informació subjectiva proporcionada per les persones treballadores.