dijous, 7 de març del 2013

07/03/2013. Seguiment de treball en xarxa: el google Calendar





Seguiment de treball en xarxa: El google Calendar 

Implementant l'ús del google Calendar en el procés de les sessions de sensibilització, les sessions d'emplenament dels questionaris i la planificiació de les reunions de treball. 

El Google Calendar és un instrument que ens permet compartir l'agenda, introduir-hi documents, fer llistats de dates pendents, obtenció de qui està organitzant la sessió a l'agenda, etc, etc.

és una eina útil i en aquest cas, al ser un canvi en la forma autoorganitzativa individual de treball de cadascú, he considerat molt oportú esmerçar forces acompanyaments per fer més conscient la justificació dels passos que seguim i dels resultats que n’obtindrem. Aquest reforç s’ha anat enriquint tot explicant la qualitat dels treballs resultants que s’obtenen amb la nova eina, quan diverses persones treballen l'agenda per l'eficàcia en la planificació en comú d'un projecte .

Segons Carles Monereo, en el seu llibre “ Estrategias de enseñanza y aprendizaje, formación del profesorado y aplicación en la escuela”, per ser estratègic s'ha de potenciar la consciència de la persona (alumne)  sobre com fa les coses, però no és cert que, per regla general, l'expert en una disciplina actua de forma ràpida, precisa i automàtica, de manera gairebé inconscient? No és això una contradicció?

Des del seu punt de vista, aquesta constatació no és contradictòria si tenim en compte la proposta que ens fan alguns autors, com Salomon (1992), sobre els aprenentatges que denominen de "via baixa" i de "via alta". Des d'aquesta perspectiva es pot arribar a l'experiència i automatització d'un procediment i, per extensió, del seu ús estratègic, mitjançant dues vies diferents.

Una primera via suposa una repetició constant de l'actuació, en diferents situacions i davant diferents condicions, que arriba a produir un enorme domini del conjunt
de decisions i operacions implicades, amb un baix control i desgast cognitiu (via baixa).

Però també és possible arribar a aquesta experiència i fluïdesa en l'execució d'una forma més ràpida, mitjançant una anàlisi conscient i detallada de les actuacions mentals que aquesta actuació comporta (via alta).

En ambdós casos, l'expert actua amb gran precisió i eficàcia, però sembla que la
persona que ha seguit una via d'aprenentatge més intencional i conscient es mostra també més competent quan ha de fer una anàlisi retrospectiva de la qual ha fet i pensat, és dir, li resulta més senzill aturar la seva execució i explicar amb detall quins passos ha seguit.

En aquest sentit, avui, en el treball en xarxa s’ha seguit un procés  de via alta i una vegada havent dedicat força temps a explicar la intencionalitat de l’ús del nou aplicatiu, s’ha procedit a la pràctica a través de la pràctica i les repeticions (via baixa ).

Recordant novament Carles Monereo:

Tots els problemes o tasques requereixen sempre l'ús d'estratègies? únicament la
requereixen les tasques que suposin un major grau d'exigència, complexitat o incertesa i que, per tant, no puguin realitzar-se de forma òptima mitjançant l'aplicació mecànica i
immediata d'una tècnica simple.

S’han generat unes expectatives altes sobre la nova forma de treball. Així, seguint aquesta perspectiva d’enfocament, hem ampliat el nombre de persones que treballen conjuntament documents mitjançant l’aplicatiu google Calendar ( i també goggle docs).

S’ha seguit amb força entusiasme aquest nou aprenentatge. 

Amb tot i això, fent una valoració entre avantatges i inconvenients, les persones que han utilitzat el goggle Calendar i google docs valoren molt positivament aquesta nova eina telemàtica. En aquest sentit, el que preval és el fer-ne un ús totalment pràctic, en una mateixa agenda compartida on totes les persones tenen la informació alhora que poden introduir noves dades durant tot el procés organitzatiu,  amb el coneixement de tothom.

L’aplicatiu goggle calendar finalment ha suposat un mètode novedós i eficient. Caldrà tenir en compte de fer-ne una valoració en posterioritat sobre la seva influència en els aspectes motivacionals. La primera impressió en aquest sentit és molt però que molt satisfactòria.