dilluns, 4 de febrer del 2013

04/02/2013. Recopilant informació. Què en sabem sobre el mètode PSQ CAT21 ?








Què en sabem sobre el mètode PSQ CAT21

Qüestionari Psicosocial de Copenhaguen, CoPsoQ) ?

En la primera trobada amb la coordinadora de l'Àrea de prevenció varem parlar d'aquest mètode de forma breu.

Tanmateix, crec que si és l’eix central de treball, hem de conèixer millor els seus fonaments.

Per això recopilo una breu informació, que pot després ser utilitzada segons convingui en les posteriors sessions de treball planificades o be, també pot constar en l’informe final.


El mètode PSQ CAT21 (CoPsoQ) ha estat desenvolupat per l’Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (ISTAS).

Que és ?

PSQ CAT21 (CoPsoQ) és una eina d’avaluació de riscos laborals de naturalesa
psicosocial que fonamenta una metodologia per la prevenció.

Com funciona ?

Proposa una Metodologia per l’Avaluació dels Riscos Psicosocials que permet identificar els riscos, avaluar-los i definir les mesures per la intervenció.

És l’adaptació per l’estat espanyol del Qüestionari Psicosocial de Copenhaguen
(CoPsoQ). Els valors de referència del PSQ CAT21 s’han obtingut mitjançant una enquesta representativa de la població ocupada de la Comunitat Autònoma de Navarra, i està validat i és fiable.

A on es pot aplicar ?

 Es tracta d’un mètode que pot aplicar-se a qualsevol tipus de treball o ocupació. Així mateix, aquesta adaptació ha estat traduïda al català i és aquesta traducció la versió que utilitzarem i aplicarem.

És una metodologia que té dues versions que s’adeqüen a la dimensió de l’empresa, institució o centre de treball: una per centres de 25 o més persones treballadores, i una altra per centres de menys de 25 persones treballadores.

Per l’estructura i nombre de persones treballadores de l’empresa la versió adequada és la versió mitjana. Aquesta versió mitjana inclou 21 dimensions. El qüestionari consta de 124 preguntes.

PSQ CAT21 té com a marc conceptual 4 grans grups de dimensions que contenen en total 20 dimensions psicosocials, més la dimensió de la Doble Presència.